Goed bereikbaar zijn? Dit is het belang van systeembeheer
Tegenwoordig wordt er in bijna elke onderneming gebruik gemaakt van computers, laptops, printers en telefoons. En als ondernemer wil je natuurlijk dat deze allemaal perfect met elkaar zijn verbonden. Dit kan namelijk zorgen voor een hogere productiviteit van je werknemers en voor het feit dat je altijd goed bereikbaar bent. En hoe harder je bedrijf groeit, hoe meer het aantal computers, laptops en telefoons met je meegroeit. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan systeembeheer. Systeembeheer zorgt er namelijk voor dat al je apparaten perfect met elkaar verbonden zijn, dat je nooit meer offline hoeft te zijn en dat je data veilig is. In deze blog vertellen we je precies waarom het zo belangrijk is om aandacht te besteden aan systeembeheer als je altijd goed bereikbaar wil zijn.
Het boosten van productiviteit
Ten eerste kan goed systeembeheer de productiviteit van je werknemers boosten. Een goed werkend en snel systeem is namelijk essentieel voor productieve werknemers. Je werknemers kunnen de klant altijd netjes te woord staan, snel informatie opzoeken in het systeem en helpen wanneer dit nodig is. En dit is niet alleen fijn voor de klant, maar ook voor jou als werkgever en natuurlijk voor je werknemers. Zij kunnen namelijk probleemloos werken en ondervinden meer plezier in hun werk. Downtime daarentegen heeft juist een negatief effect op de productiviteit van je bedrijf. Werknemers kunnen hun werk niet goed uitvoeren en ondervinden stress. De algehele tevredenheid daalt en werknemers krijgen een slecht humeur. En daarom is het zo belangrijk om te zorgen voor een goed systeembeheer. Zo kan iedereen op technisch gebied doen wat hij moet doen.
Veiligheid van vertrouwelijke informatie
Als werkgever wil je natuurlijk niet dat belangrijke bedrijfsinformatie in verkeerde handen komt. Tegenwoordig is er een steeds grotere kans dat je als bedrijf te maken krijgt met bijvoorbeeld ransomware of phishing. Een goede systeembeheerder kan je werknemers uitleggen hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan en zo een informatielek kunnen voorkomen. Cybercriminelen kunnen ervoor zorgen dat je offline wordt gehaald, en dat wil je natuurlijk niet! Zo ben je namelijk niet meer goed bereikbaar. Een systeembeheerder kan deze vervelende zaken helpen voorkomen. Ook kan een systeembeheerder zorgen voor veiligheid door middel van firewalls, wachtwoorden, encryptie of een trusted platform.
Het monitoren van het systeem en de performance
Om ervoor te zorgen dat je altijd goed bereikbaar bent, is het belangrijk om te monitoren of de performance van het systeem nog wel naar wens is. Een systeembeheerder kijkt dus kritisch naar de performance en het functioneren van het systeem. Door deze zaken goed in de gaten te houden, kunnen problemen worden voorkomen of tijdig worden opgelost. Als de stabiliteit van het systeem in gevaar komt, zal de systeembeheerder dit rapporteren. Ook kan de systeembeheerder advies uitbrengen aan het management omtrent verbeteringen van het systeem. Zo kunnen nieuwe doelstellingen worden bereikt!
Fouten voorkomen
Niemand wil natuurlijk een gecrashte server. Hierdoor ben je niet meer bereikbaar en kunnen je werknemers niet meer goed werken. Een gecrashte server kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een volgelopen geheugen of een fout in het configuratiebestand. Een goede systeembeheerder kan deze vervelende situaties voorkomen, bijvoorbeeld door het configuratiebestand eerst grondig te testen.
Disaster Recovery Plan
En mocht er zich toch een probleem voordoen, dan heeft de systeembeheerder altijd een disaster recovery plan klaar staan. Zo wordt er bijvoorbeeld getest of het lukt om de database te migreren naar een andere locatie, hoe lang dit duurt, en of het lukt om vanaf deze locatie te verbinden met de database. Op deze manier hoef je je zelfs niet veel zorgen te maken als er zich echt een groot probleem voordoet.
Automatiseren
Tot slot is een systeembeheerder altijd bezig met slimme scripts en functies om tijd te besparen. Deze functies kunnen namelijk worden ingezet voor repeterende taken van de systeembeheerder. Dit bespaar niet alleen tijd van de systeembeheerder, maar zorgt ook voor het voorkomen van fouten. Als je een taak herhaaldelijk uitvoert, bestaat de kans dat hier een foutje insluipt. En gebruik je een uitgebreid getest script? Dan verklein je deze kans. Door deze automatisering wordt dus niet alleen tijd bespaard, maar ook het risico op fouten verkleind.