Middelbaar opgeleide ICT’er heeft vaak functie boven niveau

Middelbaar opgeleide ICT’er heeft vaak functie boven niveau

In veel gevallen werken Nederlandse ICT’ers op het niveau waarop zij opgeleid zijn, of een niveau daar boven. Uit onderzoek is gebleken dat 58% van de middelbaar opgeleide ICT’ers vaak werken in een hbo- of wo-niveau functie. Dit is gebleken uit de analyse van detacheerder Yacht: ‘Trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt eerste helft 2013′

Ook werd in het rapport geconstateerd dat 14 procent van de hoger opgeleiden onder zijn opleidingsniveau werkt. Hierbij werken hoogopgeleiden in een technische functie wel vaak op hun niveau. Slechts 7 procent van deze groep werkt onder niveau. In de ICT branche wordt de kroon gespannen, waarbij 58% van de middelbaar opgeleiden die een IT opleiding hebben gevolgd momenteel in een hogere functie werken. Het gebeurd ook in andere branches wel vaker dat mbo’ers op functies boven hun niveau ingezet worden. Er is gebleken uit de cijfers van Yacht dat 21 procent van de mbo’ers een baan heeft op hbo- of wo- niveau.

Hieruit kan worden opgemaakt dat het aanbod van hoogopgeleiden niet op de vraag die er is aansluit. Omdat vraag en aanbod niet goed op elkaar aansluiten krijgen werkende mbo’ers de mogelijkheid om naar functies op hbo-niveau door te groeien. Hierdoor gebeurd het vaak dat de interne mbo’er naar een baan solliciteert die op hoger niveau ligt. Doordat zij al ervaring hebben in de praktijk, hebben zij vaak goede kaarten in handen. Daarnaast wordt het ook makkelijk gemaakt door programma’s zoals Microsoft E-learning om eenvoudig op eigen tempo bij te scholen.

Men zag in het tweede kwartaal van 2013 het aanbod van vacatures voor hoger opgeleiden met 7 procent groeien ten opzichte van het voorgaande jaar. Bij de vacatures op mbo-niveau zag men juist een daling van 12 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Reageren is niet mogelijk.