Noodstroomvoeding en UPS Systemen
Bij grote ICT bedrijven, waar men iedere dag afhankelijk is van computers wordt bijna altijd gebruik gemaakt van een noodstroomvoeding. Dit is de voeding van het elektrische netwerk, die in werking wordt gesteld wanneer de gebruikelijke primaire voeding er mee op houdt. Om een noodstroomvoorziening in te schakelen, moet de frequentie van het voedende onder de 6% van de gebruikelijke frequentie komen voor een tijdsduur van 6 seconden. Ook moet de effectieve spanning een bepaald percentage afwijken van de effectieve spanning die gebruikelijk is.
In ICT bedrijven wordt er vaak van een “nobreak installatie” gebruik gemaakt, waar de netspanning zonder onderbreking door een noodstroominstallatie kan worden overgenomen. Bij een “nobreak installatie” wordt vaak een combinatie van een UPS Systeem en een noodstroomaggregaat toegepast. De UPS kan de voeding de eerste minuten opvangen, waarna de voeding door een noodstroomaggregaat wordt overgenomen en de UPS weer kan opladen. De UPS zelf kan geen noodstroomvoeding worden genoemd omdat een UPS niet zelfstandig de voeding semi-permanent kan overnemen.
Er zijn verschillende UPS systemen, zo zijn er kleinere systemen die kunnen worden gebruikt om een computer enkele tientallen minuten te voeden. De grotere UPS systemen die vaak met een vliegwiel werken, kunnen soms hele computerruimtes en datacenters van stroom voorzien.