Vijf tips voor het presenteren

Vijf tips voor het presenteren

Hoe kun je het beste presenteren waarbij je je zenuwen etc. onder controle weet te houden?
Hieronder vind u een aantal goede tips om op een juiste manier te presenteren.

1. Zorg voor een goede voorbereiding
Zorg dat de presentatie op tijd af is zodat je genoeg tijd hebt je voor te bereiden op de presentatie. Oefen een paar keer en leer je verhaal uit je hoofd. Hierdoor voorkom je dat je vaak vastloopt en alles afleest van de presentatie. Maak voor de presentatie gebruik van Powerpoint. Als je niet weet hoe Powerpoint werkt zijn er verschillende mogelijkheden tot het volgen van een cursus Powerpoint179684_presentation. Bij een goede voorbereiding heb je ook meer tijd na te denken over welke afbeeldingen, video’s en andere middelen je in wilt zetten.

2.Vertrouwen
Straal uit dat je in jezelf geloofd en in hetgeen wat je wilt overbrengen. Laat zien dat je goed voorbereidt bent en je er niet als ‘verplicht’ bij staat.
Daarnaast is een beetje spanning gezond, maar laat de spanning niet winnen. Als de spanning het overneemt kan dit ervoor zorgen dat je dicht klapt en je vertrouwen in een goede afloop ook langzaam weggaat. Vind dan ook een houding die voor jou als prettig wordt ervaren

3. Reden
Bedenk goed wat je wilt vertellen en hoe je dit over wilt brengen. Zorg daardoor voor een boeiende duidelijke inleiding in de presentatie zodat je het publiek gelijk weet te boeien. Dan is het alleen nog zaak ervoor te zorgen dat ze blijven luisteren. Probeer dan ook het publiek er altijd bij te betrekken door vragen te stellen aan het publiek. Doe dit altijd op een enthousiaste manier, of het onderwerp nu saai is of niet.

4.Verdeling
Wanneer je constant aan het praten bent zal het publiek op een moment moeite krijgen om hun concentratie erbij te houden en goed te luisteren naar wat je te vertellen hebt. Zorg er dus voor dat er genoeg afwisseling zit in je presentatie. Stel daardoor op de juiste momenten open vragen aan het publiek en wissel je presentatie af met een filmpje of bepaalde boeiende onderwerpgerelateerde afbeeldingen. Je kunt er ook voor kiezen iets tastbaars rond te laten gaan in het publiek.

5.Nonchalant
De beste sprekers komen over alsof ze de presentatie zomaar eventjes eruit gooien en dat ze alles weten van hetgeen dat ze vertegenwoordigen. Zorg er dus voor dat je je presentatie heel goed kent waardoor je een nonchalantere houding aan kan nemen en ontspannen je verhaal kan vertellen. Belangrijk hierbij is ook dat je rustig en langzaam praat, langzamer dan dat je normaal doet. Liet hierbij met name op de stiltes die je laat vallen als je naar een volgend onderwerp gaat.

Reageren is niet mogelijk.